Corina Albota, jurnalist în China, a oferit un interviu în exclusivitate pentru NapocaFM. Ea locuiește la 30 de minute cu trenul de Shanghai din anul 2014, un oraș cu aproximativ 11 milioane de locuitori.

Eu cred că ar trebui să fie o motivație destul de bună să stai în casă pentru că ți-e frică de o boală pe care nu o cunosc nici medicii foarte bine.

„La noi în oraș, în jur de 15-20 ianuarie lumea a început să se panicheze puțin. În 23 ianuarie Wuhan a fost închis, pus în carantină și nu s-a mai permis ca oamenii să intre sau să iasă, au fost închise punctele de acces. La noi nu a fost acea situație, doar zonele foarte lovite au fost închise complet, cu transportul în comun oprit. La noi au fost limitate, toate activitățile au fost limitate – în sensul că metroul era deschis, dar cu program redus. Magazinele au fost deschise, farmaciile la fel, utilitățile publice au fost deschise, serviciile de livrare, anumite restaurante care au reușit să respecte anumite reguli impuse de Guvern, iar oamenii au fost sfătuiți să stea în casă și să evite orice activități. Noi am avut puțin noroc, ironic spus noroc, pentru că acea perioadă a coincis cu vacanța de Anul Nou Chinezesc. Aici este o foarte mare sărbătoare fiindcă de Anul Nou e la fel ca de Crăciun în România. Toată lumea este acasă, firmele, fabricile sunt închise. Deja lumea era în vacanță și nu s-a închis special cu această ocazie. Noi am încercat să respectăm pentru că, în primul rând, ne-a fost frică. Nu se știau la acel moment foarte multe despre virus. În fiecare dimineață mă trezeam și vedeam cifre. Câți s-au infectat și câți au murit. Eu cred că ar trebui să fie o motivație destul de bună să stai în casă pentru că ți-e frică de o boală pe care nu o cunosc nici medicii foarte bine. Acum, cu atât mai mult se cunoaște cât de gravă este și cât de ușor se poate contacta, deci cred că ar trebui să simțim și mare mare motivație. Autoritățile au încercat să limiteze, de exemplu, și în complexul în care locuiesc, unde există mai multe clădiri, nu am avut voie să intrăm dupa 12 noaptea, deci între 12 noaptea și 6 dimineața era închisă poarta principală, în rest erau controale: temperatură, verifica dacă locuiești acolo, dar nu a existat, nu am văzut aici în oraș oameni care să fie înlăturați de pe stradă de poliție pentru că au ieșit să se plimbe sau să își facă cumpărăturile. Știu că în alte zone, cu cât situația este mai gravă, cu atât restricțiile sunt mai mari. Efectiv, în Wuhan, existau zone unde oamenii aveau voie să iasă la magazin o dată la două zile, o persoană din casă. Era o măsură decentă pentru supraviețuirea în aceată situație.

Nu am avut interdicție de a ieși din casă niciun moment, dar am stat în casă și încă stăm, momentan, respectiv ieșim când avem nevoie pentru că încercăm totuși să evităm mulțimile. Acesta este sfatul, momentan, chiar dacă nu a mai existat niciun caz de o lună de zile în oraș și deși au fost externate toate cazurile considerate vindecate, ni se spune să nu exagerăm, să evităm mulțimile. Restaurantele s-au deschis cu condiții de genul, nu mai mult de 3 persoane la masă și atunci, pentru că oarecum încercăm să nu facem ceva să cauzăm vreo problemă referitoare la sănătate, nu prea ieșim. Ieșim la magazin, ieșim la restaurant din când în când, ieșim la o cafea cu prietenii, dar nu exagerăm pentru că deși vremea este foarte frumoasă și te îmbie să ieși, am considerat că e mai important să ajutăm societatea să revină la normal pentru că sunt și slujbele noastre, e viața noastră.”

Statul chinez a dispus măsuri pentru a sprijini cetățenii, și anume nimeni nu poate fi concediat în perioada epidemiei, firmele trebuie să plătească salariile sau să ajungă la o înțelegere cu angajații. Odată ce firmele și fabricile s-au redeschis, s-au impus măsuri de igienă mult mai stricte și, chiar și acum, unii oameni lucrează de acasă. 87 de cazuri de coronavirus s-au înregistrat în zona în care locuiește Corina, niciun deces, iar în regiune, 680 de cazuri în total.

„Am avut inclusiv niște hărți interactive în care se publica în ce rezidență sau cartiere se află acele cazuri și atunci puteai să vezi în jurul tău cât de departe sunt”, povestește Corina.

Foarte mulți medici s-au îmbolnăvit, foarte mulți au murit și nu au făcut față oricum la numărul de pacienți.

De asemenea, ne-a spus că situația medicilor a fost una foarte grea, unii dintre ei murind din cauza virusului: „În zonele foarte afectate spitalele nu au făcut față și atunci s-au construit și reamanajat în provincia în care se află Wuhan, 13 spitale de cmapanie în care erau internați oameni cu simptome mai puțin grave și monitorizați pentru că izolarea este considerată cea mai bună, izolarea celor bolnavi. Dar a durat aproape o lună până când toți oamenii din acea regiune au reușit să fie izolați și s-au adus medici din toată China. Acum, de exemplu, am văzut niște imagini astăzi cu medici întorcându-se la ei în provincie după ce au ajutat în zonele grav afectate pentru că foarte mulți medici s-au îmbolnăvit, foarte mulți au murit și nu au făcut față oricum la numărul de pacienți”.

Ne gândim tot timpul că poate începe din nou.

Trăind chiar acolo, Corina transmite românilor să fie responsabili, să asculte sfaturile autorităților și să evite contactul social, pentru a evita răspândirea în masa a virusului.

„Ne gândim tot timpul că poate începe din nou. Ne dăm seama că a fost greu și scump pentru stat, cu foarte multe sacrificii umane și sociale. Dar lucrurile încep să revină cât de cât la normal și încercăm să fim în continuare cât se poate de responsabili ca să nu ajungem la acea situație din nou.”

Foto: Facebook Corina Albota

Alin Sălăjean

Scroll Up