Dorel Oros, seful Romsilva Cluj, de 20 de ani la butoane. Pădurile județului dispar, iar cele care au rămas au devenit ghenă de gunoi, pistă de raliuri și circuit motocros

Pădurile din jurul municipiului Cluj Napoca sunt în prezent o groapă de gunoi. Mizerii, deșeuri, materiale de construcții. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, pădurile au dvenit și loc de parcare auto, pistă de raliu sau circuit de motocros. În județ, versanții sunt chei, defrișările fiind masive, mai ales în zonele greu accesibile drumețului obișnuit sau ferite de ochii călătorul obișnuit de pe drumurile județene.

În acest timp, luând aminte la cele susținute de unii pădurari, în Romsilva, Direcția Silvică Cluj, banul dictează și nu lemnul: posturile de pădurar se cumpără pe bani grei, bani care circulă de jos în sus, de la pădurar la șef de Ocol, apoi la șef de Direcție, iar de acolo la politic. Ingerințele în meseria pădurarilor este maximă, amestecul politicului în domeniul silvic este la ordinea zilei, iar mulți polițiști sunt mari amici de pahar cu traficanții de lemne. Și El lidero maximo de la Holzindustrie Schweighofer se plimbă prin satele de munte cu al său Harley Davidson de 50.000 de euro propăvăduind lozinca: Aduceți lemnul l amine, eu îl cumpăr indiferent de acte!       

Dacă ar fi să ne învârtim în jurul cozii, responsabili și vinovați și defecte ale sistemului am găsi câte în lună și câte în stele. Că Direcția Silvică Cluj are un director care are un adjunct care se ocupă de paza pădurilor. Că de fapt paza pădurilor de stat ține de pădurarii din Ocoale. Că de fapt e vorba de păduri private ale unor Composesorate sau persoane fizice ori juridice unde există o firmă privată de pază  ori nu există pentru că nu își permit să plătească pentru așa ceva sau există pază prin Direcția Silvică contra dreptului de exploatare material lemnos. Aiurea! Paza fondului forestier național constituie serviciu silvic obligatoriu pentru întreg fondul forestier național.

Că de fapt Poliția Națională, ori Poliția Locală ori Jandarmeria, ori primarul ar trebui să păzească pădurile și să să dea amenzi. Că de fapt oamenii sunt de vină că aruncă mizeriile în păduri și că fac raliuri prin păduri. Că Iohannis e de vină că nu promulgă Codul Silvic ci se laudă cu implementarea SUMAL, sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase realizat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, denumită în continuare APCRS, și pus la dispoziția profesioniștilor, sistem care însă e funcțional din octombrie 2014 (și oricum scârțâie din toate încheieturile, cu același bon putând a face camionul plin de lemne trei drumuri în decurs de o roă, cât e valabil bonul!). Sau, că de fapt, clasa politică e vinovată pentru că refuză un Moratoriu care să interzică orice fel de tăiere de arbori timp de un an.

Dacă se vrea se poate! Orice ! Dacă nu, se creează o comisie, un for competent, o autoritate publică centrală și se studiază problema!

Aiurea! Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Cluj se ocupă de Fondul forestier, Regenerarea pădurilor și Vânătoare, salmonicultură și pescuit sportiv din cele 77.804 hectare de păduri din județ (7 Ocoale Silvice: OS Beliș /11.170 ha , OS Cluj / 11.194 ha, OS Dej /16.215 ha, OS Gherla / 17.393 ha, OS Gilău / 11.783 ha, OS Huedin / 19.290, OS Someșul Rece / 13.835, OS Turda / 15.503 ha). Iar această Direcție are un director: ing Oros Dorel Nicolae. Un dinozaur nemuritor al pădurilor românești, aflat la cârma Direcției Silvice Cluj încă dinainte de 2000 !!!! (a mai ocupat și alte funcții publice, mereu aproape de Puterea politică, fost director al chiar Romsilva, dar și fost candidat din partea USL la alegerile generale din 2012). De 20 de ani la butoanele pazei pădurilor. De 20 de ani șef peste pădurile județeului. E de ajuns! STOP! Suntem convinși că există gardian al pădurilormai bun ca dvs. Suntem convinși că există manager al fondului forestier mai bun ca dvs! Pădurile județului dispar pe zi ce trece, iar cele care au rămas au devenit ghenă de gunoi, pistă de raliuri și circuit motocros. DEMISA, DOMNULE DIRECTOR OROS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *