Directorul Institutului Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş, explică de ce este importantă testarea masivă a pacienţilor şi personalului din unitatea medicală

Directorul Institutului Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş, explică de ce este importantă testarea masivă a pacienţilor şi personalului din unitatea medicală, subliniind faptul că această categorie de pacienţi sunt foarte vulnerabili, odată expuşi la COVID-19. 

27 de persoane, pacienţi şi medici, au fost depistate cu noul coronavirus la institut în urma realizării a 1500 de teste.

„Am făcut aceste testări pentru a avea grijă de pacienţii noştri şi personalul medical, în condiţiile în care am avut posibilitatea de a le face.

Pacienţii oncologici au imunitatea scazută din cauza bolii şi tratamentelor oncologice. Lucrăm într-un spital în care ne confruntăm zi de zi cu aceste probleme iar personalul intră în contact cu un număr mare de pacienţi. Încă de la inceputul epidemiei, atunci cand ne-am făcut planul de acţiune pentru perioada care va urma, ne-am propus ca în momentul în care se va identifica creşterea numărului de cazuiri la populaţia generală, să facem screening în rândul pacienţilor noştri şi a personalului spitalului tocmai pentru a preîntâmpina situaţii pe care nu le dorim. 

Încă de când a început epidemia, am făcut un triaj extrem de riguros. În urma triajului, au fost testaţi pacienţi care ne-au trecut pragul, toţi asimptomatici, toţi cei simptomatici fiind fireşte testaţi.

Săptâmana trecută am constatat ca urmare a statisticilor naţionale creşterea numărului de cazuri. Aşadar, am hotărât testarea tuturor pacienţilor internaţi şi a personalului, Evident am identificat cazuri asimptomatice care erau pozitive. Oameni care au venit infectaţi din comunitate. Aceştia au venit cu această boală, asimptomatici, din comunitate. Am mers mai departe la testarea personalului. 

Nu ne oprim aici pentru că o singură testare ar fi inutilă.. revenim săptămânal cu testări cel puţin în următoarele 4 săptămâni.” a declarat Patriciu Achimaş, directorul Institutului Oncologic din Cluj pentru Stirile NapocaFM

Acesta susţine că situaţia trebuie interpretată într-un mod pozitiv, astfel încât s-au făcut demersuri importante pentru realizarea testării masive în institut. Datorită numărului foarte mare de testări a rezultat şi un număr considerabil de cazuri pozitive.  Directorul mai spune că presa locală a expus într-un mod tendenţios informaţiile. 

„Dacă nu testezi nu ai cazuri. Mă îndoiesc sincer că Institutul Oncologic este singurul spital în care să fi venit cazuri pozitive. Dacă nu testăm sau dacă le ţinem ascunse, nu înseamnă că nu există cazuri. Eu aş merge pe interpretarea pozitivă si aş sublinia eforturile făcute pentru protejarea pacienţilor si a personalului, în condiţiile în care ne-am permis acest lucru prin laboratorul pe care îl avem.

Mi se pare total incorect să critici o acţiune menită să vină în ajutorul pacienţilor şi personalului” a completat Patriciu Achimaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *