Direct în Direct – 19 octombrie

19 octombrie 2016 Emisiuni inregistrate


Direct în Direct de miercuri a abordat problema modificărilor din inima orașului, de pe Bulevardul 21 Decembrie și din Piața Unirii.

Pe 21 Decembrie, tronsonul dintre strada Cuza Vodă și Regele Ferdinand, adică de la Prefectură până la Melody, se va instituii o bandă dedicată transportului în comun. Aceasta va fi realizată prin îngustarea trotuarului de pe partea cu magazinul Sora. Traficul se va desfășura astfel pe pe 3 benzi, plus câte o bandă pe cele două margini pentru  transportul în comun. Pietonii, însă, vor avea un trotuar mai îngust. Iar dacă în zona amintită trotuarul se îngustează, doi pași mai încolo, în Piața Unirii, pietonii primesc un cadou. Spre disperarea șoferilor, pe patura de Est din Unirii, parcările au dispărut, făcând loc unui trotuar mai generos. În acest caz, traficul auto aparent nu are de suferit, circulația desfășurându-se mai departe pe 3 benzi. Aparent… pentru că în realitate o bandă, cea din stânga, va fi ocupată de mașinile ce doresc a intra în parkingul din Unirii.

Din startul emisiunii, city manager-ul municipiului Cluj-Napoca, care a intrat direct în direct, a punctat faptul că, momentan, proiectul de pe 21 Decembrie este suspendat, mai concret fiind vorba de aprofundarera studiilor privind fluidizarea traficului.

Apoi, au fost Direct în Direct la Napoca FM arhitecții urbaniști Claudiu Tudose (cel care a proiectat mare parte din cartierul Mănăștur) și Vasile Mitrea (specialist pe spații verzi, cel care a elaborat proiectele privind sistematizarea cartierelor Grigorescu și Gheorgheni), precum și Tiberiu Guttman, președintele Ordinului Arhitecților din Transilvania.  Tudose a afirmat că problema fluidizării traficului nu va fi rezolvată până la crearea centurilor ocolitoare, iar Mitrea a subliniat necesitatea existenței în Comisiile de Specialitate din cadrul administrației locale a unor specialiști în urbanism și sistematizare și nu a unor specialiști în regulile de circulație. Tiberiu Guttman, președintele Ordinului Arhictecților din Transilvania, a militat pentru soluțiile de liniștire a traficului din municipiu opinând că este nevoie de o încurajare reală a folosirii mijloacelor de transport în comun și a bicicletelor, însă nu prin acordarea acestora de spațiu în detrimentul pietonilor.

Vă așteptăm și luni, de la ora 12, la Direct în Direct, și  nu uitați să vă spuneți opiniile dvs sau întrebările la care doriți răspuns direct în direct la numerele de telefon 0264-585.777 sau 0264-585.888.

https://www.mixcloud.com/stiri/direct-in-direct-19-octombrie/


Share